Zwanger tijdens kerst en oud & nieuw: Leuk of lastig?

Zwanger tijdens kerst en oud & nieuw: Leuk of lastig?

Ilona Niessen

Of je nu net zwanger bent, in het tweede trimester zit of al aan het aftellen bent, kerst en oud & nieuw komen er aan. Feestdagen in combinatie met een zwangerschap zijn heel bijzonder, maar het kan ook heel lastig zijn. Je mag niet alles eten en bent misschien wel erg moe. In dit een artikel een aantal tips voor elke fase van je zwangerschap tijdens de feestdagen.

Help, feestdagen en ik mag niet alles eten

Het is waar, juist tijdens de feestdagen besef jij des te meer dat je niet alles mag eten en drinken tijdens je zwangerschap. Wijn, champagne, rauw vlees, sommige soorten vis, rauwe kazen; je moet heel wat laten staan. En dat is best frustrerend. Zeker als je ziet dat anderen daar wel van kunnen genieten en jij eigenlijk ook wel zin hebt in een toast met filet american. Bedenk van te voren wat je zou willen eten als alternatief en zorg dat je dit in huis hebt als je visite krijgt of neem het mee als je bij anderen op bezoek gaat. Er is nog veel feestelijk eten wat je wel gewoon mag hebben. Er is tevens een ruime keuze van alcoholvrije dranken.

Feestdagen tijdens het eerste trimester

Het eerste trimester is het lastigste in combinatie met de feestdagen. Zeker als de buitenwereld nog niet weet dat jullie een kindje verwachten, zijn de feestdagen en het eten dat je geacht wordt te eten, lastig. Het kan dan moeilijk verdoezelen zijn dan je misselijk bent en nog misselijker wordt van al die etensgeuren. En hoe zorg je ervoor dat het niet opvalt dat jij geen alcohol drinkt? Er zou maar carpaccio op het menu staan, wat nu? In deze situatie zijn er weinig tips. Zeg voorafgaand dat je al dagen grieperig bent, er nu wel enigszins bovenop bent maar je etenslust nog niet is als daarvoor. Zo kun je wat beter het eten dat je niet mag doorsluizen naar je partner of afzien van de wijn. Maar het blijft lastig. Handiger is het om met kerst te vertellen dat jullie (weer) vader en moeder worden. Dan hoef je ook geen smoesjes meer te verzinnen.

Ook als de buitenwereld wel weet van jullie zwangerschap, blijft het eerste trimester van je zwangerschap vaak het lastigste in combinatie met de feestdagen. Jij bent moe, misschien misselijk, vind veel dingen niet lekker ruiken of zelfs stinken. Probeer goed uitgerust de feestdagen in te gaan. Spreek bijvoorbeeld alleen ’s middags of ’s avonds af en blijf ’s morgens lekker thuis. En laat je verwennen door je partner. Neem een bad, verwen je met een tijdschrift, pak je rust of ga even lekker zitten op de bank.

Tweede trimester, laat je stralen!

Zit jij in het tweede trimester tijdens de feestdagen? Dan is dit de fijnste periode van je zwangerschap voor feestjes. Uiteraard mag je ook nu niet alles eten en drinken, maar je voelt je een stuk beter dan in het begin. De kwaaltjes als misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid zijn wat minder aanwezig. Dit is dé periode waarin jij graag wilt stralen. Koop een leuke feestoutfit, laat je buik accentueren met een buikband en geniet van deze dagen. Natuurlijk ben je ook nu nog iets sneller moe, neem jij wat meer rust en laat je je ook nu goed verwennen.

De baby kan bijna komen…

Kerstdagen of oud & nieuw vieren terwijl jij al in het derde trimester zit, de laatste loodjes. Misschien is de uitgerekende datum al bijna in zicht of zelfs al gepasseerd en is het aftellen begonnen. Maak je niet te druk deze dagen en laat anderen de feestelijkheden regelen. Ga ook niet te ver van huis om bij familie of vrienden op bezoek te gaan. Misschien is het een idee om hen bij jullie thuis uit te nodigen of bezoek een hotel / restaurant. Neem wel altijd telefoonnummers en je vluchtkoffertje mee voor als je kindje toch wordt geboren. Neem ook nu voldoende rust en ga niet de hele dag op pad. Trek je even terug of doe een dutje als je je even moe bent. Laat je vooral verwennen en voor je zorgen in deze periode!

Delen