3 weken zwanger

3 weken zwanger

Ilona Niessen

Bevruchting en innesteling

Lengte: 0 mm   Gewicht: 0 gram

Je baby:

Aan het begin van deze week heeft de bevruchting plaatsgevonden. Je eicel is versmolten met de zaadcel van je partner. Het wonder is voltrokken, je bent zwanger! Zodra de zaadcel het omhulsel van de eicel binnendringt, veranderd dit omhulsel van vorm. Hierdoor kunnen de andere zaadcellen er niet meer bij.

De versmolten cellen gaan uit de eileider op weg naar de baarmoeder. Hiervoor moet de bevruchte cel een aantal centimeters afleggen. Dit zal een aantal dagen in beslag nemen. Onderweg zal de bevruchte eicel zich snel vermenigvuldigen tot een kleine klomp van cellen. De hormonen progesteron en oestrogeen zijn al aan de slag om de baarmoeder gereed te maken. Als de bevruchte cel bij de baarmoeder aankomt is deze daarvoor klaar. Gemiddeld 6 tot 12 dagen na de eisprong zal het klompje cellen zich innestelen in de baarmoeder.

Als bij jou in plaats van één eitje, twee eicellen rijpen, tegelijk loslaten én allebei zijn bevrucht, dan krijg je een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan van een verschillend geslacht zijn. Beide baby’s kunnen er ook heel verschillend uitzien en zij hebben verschillende erfelijke eigenschappen. Dit komt omdat elke eicel door een zaadcel is bevrucht. De eicel deelt zich niet na de bevruchting zoals bij een eeneiige tweeling het geval is.

Jij:

Er gebeurt van alles in je lichaam. Jij merkt daar nog weinig van. Van de bevruchting en de celdeling tot het eerste klompje cellen, merk je niets. De innesteling kan gepaard gaan met een lichte bloeding of een rillerig gevoel, maar dit hoeft niet. En als je al een lichte bloeding krijgt, is de kans heel groot dat je deze zult verwarren met een normale menstruatie. De bloeding is vaak wel wat lichter. Als je wel in de gaten hebt dat dit geen ongesteldheid is, is dit het eerste symptoom van je zwangerschap.

Tips:

  • Nog meer dan anders, let op een gezonde voeding. Want je eet nu niet alleen meer voor jezelf maar ook voor het kindje dat zich ontwikkeld in je buik.
  • Bereken je uitgerekende datum. Deze derde week van je zwangerschap is eigenlijk pas de eerste week waarin je echt zwanger bent. De eerste twee weken krijg je namelijk gewoon cadeau. Wil je uitrekenen wanneer je kindje geboren zal worden, dan moet je de eerste dag van je laatste menstruatie als uitgangspunt nemen. Als je daar 280 dagen (ofwel 40 weken) bij optelt, weet je bij benadering wat de uitgerekende datum is.

Ga naar:
Week 2 / Week 4

Delen