28 weken zwanger

28 weken zwanger

Ilona Niessen

Derde trimester!

Lengte: 35 cm Gewicht: 900 gram

Je baby:

Het derde trimester van je zwangerschap is bereikt! Je zit nu in het laatste trimester. Deze is wat minder comfortabel. Dit komt omdat jij nu echt zwaar bent en bewegen door de grootte van je buik en baarmoeder lastig is. Je baby is nu voornamelijk bezig met zijn of haar gewichtstoename. Zo bouwt hij of zij een reserve op voor na de geboorte. In een toename van lengte zal je kindje veel minder investeren.

Het hoofdje van je kindje is in verhouding tot zijn of haar lijfje nog steeds groter. Toch is de verhouding normaler dan aan het begin van je zwangerschap. De verhouding van het hoofdje in relatie tot het lijfje blijft nu zo tot na de geboorte. Als je kindje er is en steeds groter wordt, zal deze verhouding zich nog meer compenseren.

Het kraakbeen van je kindje begint langzaam te verbenen, waardoor de botjes al behoorlijk stevig worden. Gelukkig blijft het schedeltje zacht genoeg om straks door het geboortekanaal te kunnen.

De oogleden van je kindje kunnen inmiddels ook open en hij of zij kan met de oogleden knipperen. Licht en donker kon hij of zij al onderscheiden. Er is wetenschappelijk nog niet bekend of je kindje nu hij of zij de oogleden kan openen nog meer kan zien.

Jij:

Is bij jou een donkere streep zichtbaar over je buik vanaf je navel? Dat is een zwangerschapsstreep of -lijn. Gelukkig verdwijnt deze na de zwangerschap vanzelf. Het is een opeenhoping van pigment. Ook op andere plekken kun je een opeenhoping van pigment zien zoals donkere tepels of paarsige schaamlippen.

Als je erg veel moet plassen en dit ook pijn doet, dan kun je een blaasontsteking hebben of een infectie van de blaas en urinebuis. Je urine is dan meestal ook wat troebel. Tijdens je zwangerschap is je afweer anders, waardoor je gevoeliger bent voor infecties. Een blaasontsteking ligt dan op de loer. Heb je hier last van, laat dit weten aan je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Er zijn medicijnen voor om de klachten te verminderen. Veel drinken vermindert de kans op het ontwikkelen van een blaasontsteking.

Tip:

Als het goed is, weet jij nu precies hoe je het liefste wilt bevallen. Je wensen rondom de bevalling neem je op in een geboorteplan. Zodat de verloskundige of gynaecoloog die bij je bevalling aanwezig is, dit kan inzien. Hierin staan ook je wensen ten aanzien van pijnbestrijding. Want als het eenmaal zover is, heb jij echt geen tijd en energie meer om het daar nog over te hebben. Je verloskundige of gynaecoloog zorgt ervoor dat het geboorteplan wordt opgenomen in het systeem, zodat het voor iedere hulpverlener te raadplegen is.

Ga naar:
Week 27 / Week 29

Delen