8 weken zwanger

8 weken zwanger

Ilona Niessen

Hersentjes gaan functioneren

 Lengte: 2 cm   Gewicht: 1 gram

Je baby:

De ontwikkeling van je kindje gaat in een snel tempo verder. Er wordt deze week een begin gemaakt met de ontwikkeling van het skelet. Dat bestaat nog niet uit bot, maar uit kraakbeen. De hersentjes beginnen al te functioneren. Ook de maag vormt maagsappen en de lever maakt bloedcellen aan. Aan het eind van vorige week ontstonden de contouren van de handjes en voetjes. Deze week komen daar de vingertjes en tenen bij. Zij zitten wel met huid nog aan elkaar vast en lijken daardoor op zwemvliesjes. En je kindje gaat zich voorzichtig en heel af en toe bewegen in de baarmoeder.

Jij:

Jij hebt tussen de achtste en tiende week van je zwangerschap waarschijnlijk de eerste afspraak bij je verloskundige of gynaecoloog. Vooral bij de eerste afspraak zal de verloskundige / gynaecoloog ook vragen naar eerdere zwangerschappen, erfelijke aandoeningen in de familie en medicijngebruik. Vooral deze eerste afspraak is het handig om met je partner te gaan, omdat er veel zaken over gezondheid van jullie beiden worden besproken. De verloskundige / gynaecoloog zal je ook lichamelijk onderzoeken door je bloeddruk en gewicht op te meten, eventueel bloed af te nemen voor onderzoek en hij of zij voelt aan je buik.

Tussen de 8e en 12e week van je zwangerschap krijg je de 12-weken echo aangeboden. Deze echo wordt ook wel de termijn echo genoemd. Het is een echo om vast te stellen hoelang je al zwanger bent (de termijn van de zwangerschap). Daarmee wordt ook de uitgerekende datum vastgesteld.

Tip:

Maak jij het grote nieuws al bekend aan vrienden en familie of is het nog iets voor jullie beiden? Bedenk aan wie en wanneer je wilt vertellen dat jullie een kindje verwachten en hoe je dit wilt doen. Als je het anderen vertelt, krijg je meer begrip als je je eens niet zo lekker voelt. Aan de andere kans zijn deze weken cruciaal, de meest belangrijke organen worden nu aangelegd. En dat kan ook misgaan. Dat hoeft zeker niet, maar als het wel zo is, moet je daarna aan anderen laten weten dat jullie het kindje hebben verloren.

Ga naar:
Week 7 / Week 9

Delen