Vliegen tijdens je zwangerschap

Vliegen tijdens je zwangerschap

Ilona Niessen

Vliegen tijdens je zwangerschap, kan dat eigenlijk wel? En welke voorbereidingen moet je treffen?

Vliegen is veilig

Verloopt jouw zwangerschap zonder complicaties? Dan geeft een vlucht ook geen verhoogd risico op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij je kindje. Vliegen is dus veilig. Het kan zijn dat een vlucht minder prettig is voor jou door de zwangerschapskwaaltjes. Ook kun je last hebben van de beperkte bewegingsvrijheid in het vliegtuig. Twijfel je of een vlucht in jouw situatie wel kan, overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog.

Vliegen, tot wanneer verantwoord?

Ondanks dat vliegen veilig is voor je kindje en jezelf, kun je niet gedurende de volledige negen maanden zwangerschap zomaar in het vliegtuig stappen. Waarom niet? Om een bevallig in de lucht te voorkomen. Vliegen kan tot de 36e week van je zwangerschap. Na de 36e zwangerschapsweek neemt geen enkele luchtvaartmaatschappij je mee. Dus ook niet op de terugvlucht naar huis. Tussen de 28e en 36e week van je zwangerschap moet je bovendien een fit to fly verklaring hebben voordat je in het vliegtuig stapt.

Fit to fly verklaring tussen de 28e en 36e week

De meeste vliegmaatschappijen nemen je aan boord tot week 36 van je zwangerschap. Wil jij vliegen tussen de 28e en 36e week van je zwangerschap, regel dan een fit to fly verklaring.
In deze verklaring staat de uitgerekende datum en dat zowel jij als je kindje volgens de arts gezond genoeg zijn om te kunnen vliegen. Vermeld wordt dat de kans op complicaties tijdens de vlucht erg klein is.

Vereisten fit to fly verklaring

-Informeer altijd bij je luchtvaartmaatschappij naar de regels rondom vliegen tijdens je zwangerschap. Zij nemen je uiteindelijk mee aan boord. Per luchtvaartmaatschappij kunnen er kleine verschillen zijn in de toegestane duur van je zwangerschap waarin je mag vliegen met een fit to fly verklaring.
-Een fit to fly verklaring wordt afgegeven door je arts of gynaecoloog, een verloskundige kan geen fit to fly verklaring afgeven.
-Haal de verklaring uiterlijk 5 dagen voor je heenreis, een eerder afgegeven verklaring is vaak niet geldig.
-De verklaring mag niet ouder zijn dan 1 maand, terug te rekenen vanaf de datum van terugreis. Ga je langer dan een maand weg, regel dan voor vertrek dat je op de bestemming een nieuwe fit to fly verklaring krijgt voor de terugreis.
-Sommige luchtvaartmaatschappijen willen altijd een nieuwe fit to fly verklaring voor de terugreis.
-Zorg dat de verklaring ook een Engelse tekst heeft en eventueel een Franstalige.
-Neem de verklaring ook mee zodra je een duidelijk zwangere buik hebt. Aan een zwangere buik is niet precies te zien hoever de zwangerschap is gevorderd. Naam daarom voor de zekerheid de verklaring al mee als je buik goed zichtbaar is.

Een meerling op komst?

Ben jij zwanger van een meerling? Dan gelden er andere regels. Vliegen kan tot en met de 32e week van je zwangerschap. Tussen de 28e en 32e week van je zwangerschap heb je een fit to fly verklaring nodig om aan boord te mogen.

Tips voor tijdens de vlucht

Ben jij zwanger tijdens de vlucht? Zo kun je de vlucht aangenamer maken:
-Beweeg voldoende tijdens de vlucht, zeker als de reis lang is.
-Vraag een stoel bij het gangpad, dan heb je iets meer ruimte op te bewegen en kun je makkelijker opstaan.
-Drink voldoende water en eet voldoende.
-Draag loszittende kleding

Delen