35 weken zwanger

35 weken zwanger

Ilona Niessen

Hoogste punt baarmoeder

Lengte: 43,5 centimeter Gewicht: 2500 gram

Je baby:

Ook al is je kindje zo goed als ‘af’, mocht hij of zij zich nu aankondigen dan beval je in het ziekenhuis. Het zou kunnen zijn dat de longetjes nog net niet helemaal rijp zijn en daardoor niet op eigen kracht kunnen functioneren. Je kindje moet dan nog even de couveuse in. Hij of zij is bovendien wel aan de kleine kant als het in deze week wordt geboren. Extra zorgvuldigheid vanuit het ziekenhuis is dan nodig.

Jij:

Je baarmoeder heeft deze week het hoogste punt bereikt, de ribboog. Daardoor kunnen je longen aardig in de knel komen te zitten en kun je er kortademig van zijn. Het is heel normaal als je longcapaciteit met een kwart afneemt. En dat merk je. Je bent door de minste inspanning al buiten adem.

Door de grootte van je baarmoeder is bewegen ook telkens moeilijker. Zitten gaat al lang zo elegant niet meer. Bukken of veters strikken is al helemaal niet te doen. Maak je daar niet al te druk om. Geef uit handen wat jij niet persé hoeft te doen en doe rustig aan.

Heb jij last zo nu en dan last van een harde buik? Je baarmoeder trekt zich samen en bereidt zich zo voor op de bevalling. Harde buiken komen niet met een bepaalde regelmaat en komen het meeste als jij druk bent. Het zijn dus geen weeën. Doe rustig aan bij harde buiken en luister naar je lichaam.

Tips:

  • Jouw huis wordt de werkplek van je kraamverzorgster en bij een thuisbevalling ook van de verloskundige. Daarom is het verplicht om je bed omhoog te zetten. Je bed moet op ongeveer 80 centimeter hoogte staan. Dat is een goede werkhoogte voor de verloskundige en kraamverzorgster. Je kunt hiervoor klossen lenen bij de thuiszorg. Je kunt ook je bed op bierkratten zetten. Het omhoog zetten van je bed is geen verzoek, het is bij de arbowet zo bepaald. Het is voor jou ook makkelijker om in- en uitstappen.
  • Bedenk eens of en hoe je je huis wilt versieren als je kindje eenmaal geboren is. Er zijn veel leuke spullen te koop om de buitenwereld te laten weten dat jullie gezin wordt uitgebreid. Ale je niet van tevoren weet of jullie een jongen of een meisje verwachten is het verstandig je ouders of vrienden te laten weten waar ze het een en ander moeten komen om te versieren.

Ga naar:
Week 34 / Week 36

Delen