31 weken zwanger

31 weken zwanger

Ilona Niessen

Nog niet voldoende weerstand

Lengte: 39 centimeter Gewicht: 1500 gram

Je baby:

Je kindje lijkt nu helemaal af. Hij of zij heeft een mooi roze huidje en een stevig lijfje. Alles zit erop en eraan. Als je kindje nu ter wereld zou komen, moet hij of zij toch nog even de couveuse in. Het temperatuursysteem is nog niet voldoende ontwikkeld. Je kindje kan zichzelf nu nog niet warm houden. Ook heeft je kindje nog niet voldoende weerstand en is hij of zij erg vatbaar voor infecties.

Deze week kan je kind zijn of haar definitieve positie innemen. Kan, want hij of zij kan ook nog draaien en van houding wisselen. Als je kindje eenmaal is ingedaald, verandert hi of zij niet meer van positie.

Jij:

De placenta heeft zijn maximale grootte bereikt, en weegt nu ongeveer 500 gram. Je buik lijkt ook de maximale grootte te hebben bereikt, wat een buik! Je kindje zal nog wel verder in gewicht toenemen, dus je wordt nog zwaarder.

Jij kunt vanaf nu tot het eind van de zwangerschap last krijgen van lekkende borsten. Je borsten zijn begonnen met het produceren van moedermelk. De melk die je lekt is colostrum. Dit is de eerste moedermelk. Deze is gelig van kleur en dik. Je kunt een druppeltje lekken, maar ook een hele scheut. Gebruik zoogcompressen om vieze vlekken te voorkomen.

Tip:

In Nederland ben je verplicht je kindje vanaf de geboorte mee te verzekeren in je zorgverzekering. Dat kan door bijschrijving van je kindje op de polis van één van de ouders. Kijk nu alvast hoe je de bijschrijving kunt regelen en bij wie van de ouders je kindje het beste kan worden bijgeschreven. Je verzekeringsmaatschappij accepteert de bijschrijving automatisch. Je hoeft hier dan straks niet meer over na te denken en alleen de bijschrijving zelf nog even te regelen.

Ga naar:
Week 30 / Week 32

Delen