25 weken zwanger

25 weken zwanger

Ilona Niessen

Levensvatbaar

Lengte: 32,5 cm Gewicht: 650 gram

Je baby:

Je bent in de 25ste week van je zwangerschap en dat betekent dat, mocht je kindje vanaf deze week worden geboren, de kans er is dat hij of zij het overleefd. Vanaf deze week zullen artsen proberen je kindje in leven te houden als hij of zij wordt geboren. Door de moderne behandelmethode is er een kans dat dit lukt. Je kindje is nu voldoende gegroeid en levensvatbaar. Maar het is natuurlijk beter als je kindje nog even in je buik blijft zitten.

Jij:

Je navel is een litteken dat is overgebleven van het verdrogen van je eigen navelstreng. Juist nu jij een kindje in je buik draagt die met zijn of haar navelstreng aan jou is verbonden, kan jouw navel gaan veranderen. Een diepe navel kan door de groei van de baarmoeder naar buiten steken. Dit is niet erg. Wel moet je oppassen als de huid door het uitrekken van de navel geïrriteerd raakt. Heb je hier erg veel last van? Bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Het zou kunnen dat er sprake is van navelbreuk en dat kunnen zij goed inschatten.

Tips:

  • Je baarmoeder is nu tot boven je navel gekomen. Het is dus niet zo vreemd dat niet alles zo makkelijk meer gaat. Neem nu het strikken van je veters. Door de grootte van je buik, kan je er gewoon niet meer bij. Maak het jezelf gemakkelijk, koop schoenen zonder veters. Of nog beter, laat jezelf verwennen en vraag aan je partner je veters te strikken. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor het strikken van je veters. Vraag hulp als dingen niet meer lukken en let goed op jezelf en op je houding.
  • Je pasgeboren kindje mag je alleen in de auto vervoeren in een autostoeltje, groep 0. Zo’n autostoeltje wordt doorgaans een Maxi Cosi genoemd, naar het bekendste merk autostoeltje. Zorg ervoor dat je op tijd een Maxi Cosi in huis hebt. Als je in het ziekenhuis gaat bevallen, kun je je kindje alleen mee naar huis nemen als je een Maxi Cosi in de auto hebt.

Ga naar:
Week 24 / Week 26

Delen