41 weken zwanger

41 weken zwanger

Ilona Niessen

Wachten duurt lang

Lengte: 51 centimeter Gewicht: 3500 gram

Je baby:

Je baby heeft het prima naar zijn of haar zin in je buik. De uitgerekende datum is verstreken en nog steeds zijn er geen tekenen dat de bevalling in aantocht is. Niets om je zorgen over te maken, je verloskundig of gynaecoloog gaat ook geen actie ondernemen om de bevalling op te wekken als daar geen reden toe is. Voor je kindje en jezelf is het niet erg dat je een week na de uitgerekende datum nog niet bent bevallen. Het duurt nu in ieder geval niet langer meer dan één week.

Het zicht van je kindje is nog niet goed vlak na de geboorte. hij of zij ziet alles nog erg wazig. Bovendien kan je kindje ook nog niet ver kijken. Hij of zij ziet slechts een halve meter voor zich uit. Na verloop van tijd kan je kindje scherper zien en verder om zich heen kijken.

Je kindje herkent gelukkig wel je stem. Die heeft hij of zij in de baarmoeder al vaak gehoord. Ook de stem van je partner zal hij of zij waarschijnlijk herkennen.

De foetushouding blijft buiten de baarmoeder ook de favoriete houding van je kindje. Het duurt even voordat hij of zij door heeft dat er nu meer ruimte is. Bovendien voelt deze houding vertrouwd aan voor je kindje.

Jij:

Je kindje groeit deze week ook niet zo veel meer, zowel in lengte als gewicht. Dat is maar goed ook, want jij hebt het zwaar. Het duurt en het duurt maar. Helaas, we kunnen de tijd niet sneller laten gaan.

Soms kan je verloskundige of gynaecoloog de natuur een handje helpen door je te strippen. Met haar vingers maakt ze bij een inwendig onderzoek de vliezen van de baarmoedermond los (zonder ze te breken!). De baarmoeder kan hierdoor geprikkeld worden, waardoor de weeën op gang komen. Het is overigens niet bewezen dat strippen de bevalling echt op gang brengt.

Tips:

  • Probeer te ontspannen en niet te veel met de tijd bezig te zijn. Kijk een film, lees een boek. Laat je gedachten in ieder geval niet de hele tijd naar de aankomende bevalling gaan. Dat helpt niet, de tijd gaat er niet sneller door.
  • Spreek met familie en vrienden af dat zolang jij deze week en volgende week niets laat horen, er ook geen nieuws is. Je wordt overladen met vragen of de bevalling al op gang is gekomen. Heel lief dat iedereen zo meeleeft, maar het kan ook voor stress zorgen bij jou.

Ga naar:
Week 40 / Week 42

Delen