Baby-verzorgingsproducten voor je pasgeboren kindje

Baby-verzorgingsproducten voor je pasgeboren kindje

Ilona Niessen

Naarmate je zwangerschap verder vordert, zul je ervoor zorgen dat je spullen van de baby-uitzetlijst in huis hebt, zodat je alles bij de hand hebt als je kindje wordt geboren. Ook voor de verzorging van je kindje moet je het nodige aanschaffen, waaronder verzorgingsproducten als babyshampoo, baby crème zeep, baby zachte crème, zinkzalf, baby bodylotion en babyhaarlotion. Waarom eigenlijk de speciale baby-verzorgingsproducten? Kun je voor je kindje niet gewoon dezelfde shampoo en douchegel gebruiken als voor jezelf of je partner? Nee, dat kan niet. In dit artikel is uitgelicht waarom er baby-verzorgingsproducten zijn.

Gevoelige babyhuid

De huid van je pasgeboren kindje is gevoelig en vatbaar voor irritaties en schimmels van buitenaf. Dit komt omdat het huidje van een pasgeboren baby nog niet helemaal af is. Het is dunner en produceert minder vet. Daarnaast zijn de zuurmantel en de hoornlaag nog niet volledig ontwikkeld en de zweetkliertjes werken nog niet goed. Op het moment dat je kindje eerder ter wereld komt dan de uitgerekende datum, is het huidje nog minder af.

Om het huidje goed te beschermen moeten baby-verzorgingsproducten extra mild zijn, geen schadelijke stoffen bevatten en zo min mogelijk tot geen parabenen. Parabenen zijn chemische stoffen die als basisstructuur parahydroxybenzoëzuur hebben. Deze stoffen worden vrijwel alleen gebruikt als conserveermiddel in voornamelijk cosmetica en huidverzorgingsproducten. Verzorgingsproducten voor volwassenen bevatten teveel schadelijke stoffen en parabenen voor het tere huidje van je kindje. Daarom zijn er speciale baby-verzorgingsproducten verkrijgbaar.

Verzorgingsproducten voor volwassenen ook gevaarlijk voor je kindje

Het is niet alleen ongezond om je kindje te verzorgen met producten die voor volwassenen zijn gemaakt, het kan ook erg gevaarlijk zijn. Badproducten voor volwassenen zijn niet-emulgerend. Dit houdt in dat de gel zich niet vermengt met water. Als je kindje deze gel per ongeluk binnenkrijgt kan dat zeer schadelijk zijn voor de longetjes, de longblaasjes plakken aan elkaar vast door de niet-emulgerende werking.

Hypoallergeen

Baby-verzorgingsproducten staan bekend om de heerlijke babygeur. Niet elk kindje kan hier ook tegen, zeker in de eerste maanden na de geboorte of als je kindje een allergie heeft. Er zijn speciale verzorgingsproducten die hypoallergeen zijn. Deze producten zijn extra vriendelijk voor het tere huidje omdat ze geen parfum- en kleurstoffen bevatten. Veel merken hebben zowel milde als hypoallergene baby-verzorgingsproducten. Ook natuurlijke of biologische baby-verzorgingsproducten kan je gebruiken als je kindje gevoelig is voor kleur- en geurstoffen.

Tips

  • Voor een pasgeboren baby en zeker als hij of zij te vroeg geboren is, is het altijd beter om de eerste periode verzorgingsproducten te gebruiken die hypoallergeen zijn. Het huidje is extra teer en moet met zorg worden verzorgd.
  • Was de kleertjes van je kindje met speciale wasmiddel voor het babyhuidje. Zo voorkom je dat het huidje van je kindje door kleding in aanraking komt met schadelijke stoffen.
  • Gebruik geen wasverzachter voor het wassen van producten waarmee je kindje in aanraking komt. Wasverzachter bestaat uit chemische stoffen die schadelijk zijn voor je kindje.
  • Babyshampoo prikt niet in de oogjes, maar echt lekker voelt zeep in de ogen niet. Probeer te voorkomen dat shampoo in de oogjes van je kindje komt. Spoel de shampoo niet uit met het vieze badwater maar neem schoon (lauw) water.

Delen