40 weken zwanger

40 weken zwanger

Ilona Niessen

Uitgerekende datum

Lengte: 50 centimeter Gewicht: 3400 gram

Je baby:

Je kindje is klaar om geboren te worden. Zijn of haar hoofdje kan door het geboortekanaal omdat er openingen zitten tussen de schedelbeenderen. Deze openingen zijn de fontanellen. De fontanellen kunnen tijdens de geboorte over elkaar heen schuiven, zodat het hoofdje wat smaller wordt. Het kan daardoor zijn dat het hoofdje de eerste tijd na de geboorte wat ovaal van vorm is. Dit trekt vanzelf bij. De fontanellen dichten zich naar verloop van tijd. Vlak na de geboorte zijn de fontanellen nog zacht en kwetsbaar. Als zij zijn gedicht, zijn de openingen weg en vormen de schedelbeenderen de schedel van je kindje.

De botjes van je kindje zijn ook zo ontworpen dat je kindje door het geboortekanaal kan. De botjes zijn soepel en passen zich aan tijdens de bevalling.

Jij:

Jij bereikt in deze week de uitgerekende datum. Slecht 5% van de baby’s wordt ook echt op de uitgerekende datum geboren. Het meerendeel komt na de uitgerekende datum ter wereld.

Jij kunt in dit stadium niets anders doen dan wachten totdat het zover is. Wanneer je kindje zich aankondigt, kun je niet zelf beïnvloeden. Het duurt nog maximaal 2 weken voordat je kindje wordt geboren.

Je kindje is degene die bepaalt wanneer de bevalling begint. Hij of zij scheidt het stesshormoon cortisol af. Via de placenta komt dit hormoon bij jou terecht. Onder invloed van cortisol worden de weeën op gang gebracht en gaat de bevalling beginnen.

Tip:

Als je kindje eenmaal is geboren, moet de wettelijke vader of degene die je kind heeft erkend, hem of haar binnen drie dagen na de geboortedag aangeven bij de gemeente. De aangifte gebeurt bij de bij Burgerlijke Stand in de geboorteplaats. Ben jij bevallen buiten je eigen woonplaats? Dan moet je partner je kindje daar aangeven in de Burgerlijke Stand.

Neem bij het doen van de aangifte het volgende mee:

  • Trouwboekje (indien van toepassing) of afschrift van de akte dat het kind door jullie beiden is erkend.
  • Geboortebewijs.
  • De naam of namen van je kindje. Let er op dat de ambtenaar de namen goed spelt.
  • Akte van naamkeuze op het moment dat je kindje de achternaam van jou als moeder gaat dragen.

Ga naar:
Week 39 / Week 41

Delen