Een twee-eiige tweeling

Een twee-eiige tweeling

Ilona Niessen

Ben jij in verwachting van een tweeling? Of wil je gewoon meer weten over tweelingen? Dit artikel gaat over twee-eiige tweelingen. Hoe deze ontstaan en wat handig is hierover te weten.

Een twee-eiige tweeling

Twee-eiige tweelingen komen veel vaker voor dan eeneiige tweelingen. Bij een twee-eiige tweeling zijn er twee eicellen bevrucht door twee afzonderlijke zaadcellen. De twee bevruchte eicellen ontwikkelen zich afzonderlijk van elkaar. Doordat de eicellen zijn bevrucht door twee afzonderlijke zaadcellen, zijn de embryo's net zo verschillend van elkaar als twee gewone broers en zussen. Zij kunnen van hetzelfde geslacht zijn en op elkaar lijken, maar dit hoeft zeker niet zo te zijn.

Statistieken

Gemiddeld worden er in Nederland 18 tot 19 tweelingen per 1000 bevallingen geboren. Daarmee ligt het Nederlands gemiddelde iets hoger dan die in West-Europa. Van deze tweelingen is circa 65% twee-eiig. Dit komt overeen met 6 tot 7 van de 10 geboren tweelingparen. Twee-eiige tweelingen komen dus veel vaker voor de eeneiige tweelingen.

Erfelijkheid

Als er in jouw familie twee-eiige tweelingen voorkomen en deze zwangerschappen niet zijn ontstaan met behulp van een ivf-brhandeling, dan zou jij een grotere kans kunnen hebben om ook in verwachting te raken van een twee-eiige tweeling.

Als de man de erfelijkheid overdraagt, wordt er vaak een generatie overgeslagen. Dus als je schoonouders één van een tweeling zijn en je partner niet, dan kunnen jullie juist wel in verwachting raken van een tweeling. Ben jij degene die de erfelijkheid overdraagt, dan komen er tijdens de eisprong meerdere eitjes vrij. Het zou dan zomaar kunnen dat er twee eitjes worden bevrucht en je een tweeling verwacht.

Kans op een tweeling bij ivf-behandeling

Als je zwanger probeert te worden met behulp van een ivf-behandeling, heb je een grotere kans om in verwachting te raken van een twee-eiige tweeling. De kans hierop is afhankelijk van het aantal bevruchte eicellen dat tegelijkertijd wordt teruggeplaatst. Tegenwoordig wordt er bij een ivf-behandeling minder vaak meerdere bevruchte eicellen tegelijkertijd teruggeplaatst. Dit komt omdat de kans op een zwangerschap uit één teruggeplaatste eicel sterk is toegenomen. Vroeger werden er daarom veel vaker tweelingen geboren uit zwangerschap ontstaan via een ivf-behandeling.

Delen