22 weken zwanger

22 weken zwanger

Ilona Niessen

Slapen en dromen

Lengte: 28,5 centimeter. Gewicht: 440 gram

Je baby:

Je kindje kan héél actief zijn. Vaak op de momenten dat jij rustig bent. Dat komt omdat je hem of haar in slaap wiegt als je zelf druk bent. Daarom kun jij je kindje ook het beste voelen als je even op de bank ligt te rusten of in bed ligt om te slapen. Het grootste deel van de tijd slaapt je kindje. Dat doet hij of zij nu al in een favoriete slaaphouding. Ieder kind heeft weer een andere houding: met de handjes op het hoofd, opgetrokken knietjes of juist één of twee gestrekte beentjes of met de handjes op de buik. Na de geboorte ontdek je snel genoeg welke slaaphouding je kindje het prettigste vond in je buik. In de eerste periode zal hij of zij nog steeds het liefst in deze houding slapen. Heel soms blijft deze voorkeur zelfs maanden favoriet.

Jij:

Jij kan in deze periode onrustig slapen. Onrustig kan nog zacht uitgedrukt zijn. Je moet er niet vreemd van opkijken als je de meest rare dromen of nachtmerries hebt. Je droomt bijvoorbeeld dat je je kindje kwijtraakt, dat je het laat vallen of je hem of haar zomaar bent vergeten. Je kunt ook dromen dat je je jeugdliefde weer tegen het lijf loopt of je droomt hoe jij vroeger als kind was. In deze fase van je zwangerschap zijn zulke dromen niet zo vreemd. Ga er niet door twijfelen. Het heeft te maken met je moederinstinct en de geestelijke voorbereiding op de komst van je kindje. En waarom dan deze dromen? Daar is geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Je partner kan er ook last van hebben. Ook hij bereidt zich geestelijk voor op het vaderschap.

Tips:

  • Jij wordt nu echt dikker, de kilo’s vliegen eraan. Maak je er niet te druk om, zorg dat je gezond eet en probeer je niets aan te trekken van je gewicht. Dit komt na de bevalling wel weer goed. Het is beslist niet het moment om te gaan diëten of lijnen om de kilo’s kwijt te raken. Het is heel slecht voor je kindje als je dit wel zou doen. Door af te vallen komen schadelijke stoffen, die liggen opgeslagen in het vet, in je bloedbaan en via je bloed bij je kindje terecht. Bovendien ontneem je hem of haar voedingsstoffen die je kindje wel nodig heeft.
  • Weet je dat je nu nog mag vliegen? Als je dus nog even op vakantie wilt voordat jullie ouders worden of het gezin verder wordt uitgebreid, boek dan nog een vliegreis.

Ga naar:
Week 21 / Week 23

Delen