15 weken zwanger

15 weken zwanger

Ilona Niessen

Beginnend zuigreflex

Lengte: 11 cm   Gewicht: 90 gram

Je baby:

Je kindje kan inmiddels zijn of haar mondje openen en de lipjes samenpersen. Af en toe krijgt je kindje de hik als het maagje vol zit met vruchtwater dat hij of zij heeft ingeslikt. Dit is het begin van het latere zuigreflex. Je kindje oefent op deze manier met ademhalen, zuigen, slikken en bewegen van de bovenlip.

Het hoofdje van je kindje is bijna even groot als een knikker. De handjes en voetjes zijn even groot als erwten. De spieren worden steeds sterker door al het ‘gezwem’ in het vruchtwater. Je kindje is volop aan het oefenen en trainen. Dit oefenen is nodig om straks buiten je baarmoeder te kunnen overleven.

Jij:

De hoeveelheid bloed in je lichaam neemt toe. Dit is nodig voor je baarmoeder en placenta. Er komt maar liefst anderhalve liter bloed bij. Dit bloed bestaat vooral uit bloedplasma. Doordat je meer bloed hebt, moet ook je hart harder werken om al dat bloed rond te pompen. Je moet er niet raar van opkijken als je hart 15 tot 20 keer per minuut extra slaat.

 Tip:

Plan iets leuke met het gezin om te doen ruim voor de uitgerekend datum. Verwachten jullie je eerste kindje, dan is het heel speciaal om nog even met jullie tweeën weg te gaan. Het is ook een moment van ontspanning. Hebben jullie al een kindje / meerdere kindjes dan is dit ook een moment om jullie kindje(s) een speciaal gevoel te geven. Hij of zij kan naarmate de zwangerschap dichter bij de uitgerekende datum komt en zeker als jullie kindje wordt geboren, even iets minder aandacht krijgen. Een kind kijkt dan terug op leuke activiteiten van de periode ervoor. Maak er foto’s van zodat je kindje hiernaar kan kijken en het zich zo kan herinneren.

Ga naar:
Week 14 / Week 16

Delen