Baby uitzetlijst: Voeding

Baby uitzetlijst: Voeding

Ilona Niessen

Alles voor de melk

Wat heb je precies nodig voor de voeding van je kindje?

- Zuigelingenvoeding

Als je flesvoeding gaat geven aan je kindje heb je ruim voldoende zuigelingenvoeding nodig. Koop in ieder geval drie bussen met melkpoeder, zodat je partner niet gelijk boodschappen hoeft te halen om flesvoeding te kopen. Een bevalling is zwaar genoeg en het is nu vooral van belang om even met elkaar bij te komen van alle gebeurtenissen en te genieten van het kleine wondertje in je armen.

Als je borstvoeding gaat geven aan je kindje is het advies om één blik zuigelingenvoeding in huis te hebben. Het kan zijn dat het even duurt voordat je borstvoeding goed op gang komt. In die tussentijd moet je je kindje wel voldoende drinken kunnen aanbieden. En zeker als je kindje verhoging heeft direct na de geboorte heeft hij of zij voldoende vocht nodig om zich te herstellen. Je kunt als je net gestart bent met borstvoeding nog geen extra voeding geven om te zorgen dat de koorts afneemt.

- 2 zuigflessen (als je borstvoeding gaat geven)

Deze zuigflessen zul je gebruiken voor het geven van gekolfde melk of een extra flesvoeding van melkpoeder. Het advies is om twee verschillende zuigflessen te kopen. Dat mag wel van hetzelfde merk zijn. Een andere vorm en andere speen is aan te raden. Kijk welke fles je kindje plezierig vindt.

- 3 zuigflessen (als je flesvoeding gaat geven)

Geef je alleen flesvoeding dan is een extra zuigfles wel aan te raden. De flessen staan nog wel eens bij de afwas en zo heb je er altijd een bij de hand. Het advies is om twee verschillende zuigflessen te kopen. Dat mag wel van hetzelfde merk zijn. Een andere vorm en andere speen is aan te raden. Kijk welke fles je kindje plezierig vindt.

- Magnetronsterilisator

Een magnetronsterilisator kan worden gebruikt om zowel zuigflessen of flesjes van het kolven dan wel de kolf zelf te steriliseren. Vooral in de eerste weken is het belangrijk dat je kindje geen onnodige bacteriën binnenkrijgt. Een magnetronsterilisator is tevens handig om schone flesjes in op te bergen. Ze zijn er in verschillende maten en prijsklassen.

Bij het geven van borstvoeding:

Dit heb je 'extra' nodig als je borstvoeding gaat geven:

- 2 voedings-bh’s

Koop je voedings-bh's niet eerder dan twee maanden voor je uitgerekende datum. Je borsten veranderen tijdens je zwangerschap voortdurend. Door de vorming van klieren en weefsels om na de bevalling borstvoeding te kunnen maken, neemt het volume van je boezem toe. Kijk er niet raar van op als je cup na de bevalling met twee maten is toegenomen ten opzichte van voordat je zwanger werd. Koop daarom niet te vroeg je voedings-bh's, want het is heel zonde als ze uiteindelijk te klein zijn.

- 2 voedings-shirts

Handig voor het geven van borstvoeding.

- Voedingskussen en voedingskussenhoes

Het zorgt voor een goede houding van jezelf tijdens het geven van borstvoeding. Een goede houding vermindert rugklachten en overbelasting van spieren tijdens het voeden. Daarnaast is het voor je kindje en jezelf ook fijn als je kindje op het kussen kan liggen tijdens het voeden.

- Borstkolf (pas aanschaffen na geboorte)

Borstkolven zijn in verschillende merken en soorten verkrijgbaar. Je hebt handkolven en elektrische kolven. Ook zijn er enkele en duo kolven verkrijgbaar. Het ligt er aan hoe lang je graag borstvoeding wilt geven en of je verwacht vaak te moeten kolven. Als je bijvoorbeeld na je zwangerschapsverlof nog borstvoeding wilt geven en wilt kolven op het werk, is een duo kolf aan te raden. Moet je vaak kolven dan gaat het sneller met een elektrische. Als jij echter maar een keer in de week kolft en je borstvoeding is goed op gang, dan kan een handkolf ook. Voordeel van een handkolf is dat je geen stroom nodig hebt. Tegenwoordig zijn er ook elektrische kolven te koop met een accu die je van te voren kunt opladen. Zo heb je ook bij een ellektrische kolf geen stroom nodig. Vraag je kraamverzorgster om advies. Zij heeft veel kennis van de mogelijkheden. Huur de eerste dagen een kolf om het uit te proberen.

- Zoogcompressen

Of eventuele lekkende melk op de vangen, zodat je kleding niet nat wordt.

- Tepelcrème

Door het geven van borstvoeding kunnen je tepels uitdrogen en scheurtjes krijgen. Je moet je tepels dan goed verzorgen. Door hiervoor een speciale tepelcrème te gebruiken, kan je je kindje gewoon aanleggen zonder dat je eerst de crème weer van je tepels moet afwassen.

Terug naar de volledige baby uitzetlijst

Delen