Vliegen tijdens je zwangerschap, kan dat eigenlijk wel?

Vliegen tijdens je zwangerschap, kan dat eigenlijk wel?

Ilona Niessen

Voor vakantie, werk of andere doelen vliegen tijdens je zwangerschap, kan dat eigenlijk wel? En welke voorbereidingen moet je treffen? In dit artikel wordt dit onderwerp verder uitgelicht.

Vliegen is veilig voor je ongeboren kindje en jezelf

Als jouw zwangerschap zonder complicaties verloopt, geeft een vlucht ook geen verhoogd risico op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij je kindje. Vliegen is dus veilig. Het kan wel zijn dat een vlucht minder prettig voor jezelf is als je al last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Ook kan het vervelend voor je zijn dat je je in het vliegtuig beperkt kunt bewegen. Twijfel je of een vlucht in jouw situatie wel kan, overleg het dan met je verloskundige of gynaecoloog.

Vliegen, wanneer kan dat?

Ondanks dat vliegen veilig is voor je kindje en jezelf, kun je niet gedurende de volledige negen maanden zwangerschap zomaar in het vliegtuig stappen. Waarom niet? Om een bevallig in de lucht te voorkomen. Vliegen kan tot de 36e week van je zwangerschap. Ben jij de 36e week gepasseerd dan neemt geen enkele luchtvaartmaatschappij je mee. Ook niet op de terugvlucht naar huis. Tussen de 28e en 36e week van je zwangerschap moet je bovendien extra voorbereidingen treffen voordat je in het vliegtuig stapt.

Fit to fly verklaring tussen de 28e en 36e week van je zwangerschap

De meeste vliegmaatschappijen nemen je aan boord tot week 36 van je zwangerschap. Wil jij vliegen tussen de 28e en 36e week van je zwangerschap, regel dan een fit to fly verklaring.
In deze verklaring staat de uitgerekende datum en dat zowel jij als je kindje volgens de arts gezond genoeg zijn om te kunnen vliegen. Er staat vermeld dat de kans op complicaties tijdens de vlucht erg klein is.

Vereisten fit to fly verklaring

  • Informeer altijd bij je luchtvaartmaatschappij naar de regels rondom vliegen tijdens je zwangerschap. Zij besluiten uiteindelijk of je mag vliegen of niet. Per luchtvaartmaatschappij kunnen er kleine verschillen zijn in de toegestane duur van je zwangerschap waarin je mag vliegen met een fit to fly verklaring.
  • Een fit to fly verklaring wordt afgegeven door je arts of gynaecoloog, een verloskundige kan geen fit to fly verklaring afgeven.
  • Haal de verklaring uiterlijk 5 dagen voor je heenreis, een eerder afgegeven verklaring is vaak niet geldig.
  • De verklaring mag niet ouder zijn dan 1 maand, terug te rekenen vanaf de datum van terugreis. Ga je langer dan een maand weg, regel dan voor vertrek dat je op je bestemming een nieuwe fit to fly verklaring krijgt voor de terugreis.
  • Zorg dat de verklaring ook een Engelse tekst heeft en eventueel een Franstalige.
  • Neem de verklaring ook mee zodra je een duidelijk zwangere buik hebt. Een verklaring is nodig vanaf de 28e week van je zwangerschap. Aan een zwangere buik is echter niet precies te zien hoever de zwangerschap is gevorderd. Naam daarom voor de zekerheid de verklaring al mee als je buik goed zichtbaar is.

Zwanger van een meerling?

Ben jij zwanger van een meerling? Dan gelden er andere regels. Vliegen kan tot en met de 32e week van je zwangerschap. Tussen de 28e en 32e week van je zwangerschap heb je een fit to fly verklaring nodig om aan boord te mogen.

Delen