10 weken zwanger

10 weken zwanger

Ilona Niessen

Compleet!

 Lengte: 4.5 cm   Gewicht: 5 gram

Je baby:

Vanaf deze week is je kindje helemaal compleet. Alles wat er hoort te zitten, zit er nu. Spieren, botten, organen en hersentjes. Daarmee is je kindje nog lang niet levensvatbaar. Je kindje moet nog maanden verder groeien om dat stadium te bereiken. Organen moeten ook nog verder ontwikkelen en rijpen voordat zij kunnen functioneren. Maar de basis is gelegd en voor je kindje een eerste mijlpaal. Hij of zij is nu helemaal compleet!

Je kindje krijgt voeding via de navelstreng aangeleverd. In de navelstreng zitten drie bloedvaten die verbonden zijn met de placenta. Om ervoor te zorgen dat de bloedvaten niet worden afgeknepen, zit er een dikke beschermlaag om de bloedvaten heen. Dus als je kindje per ongelijk een eigen knoop raken en afknellen. Gelukkig maar!

Jij:

Door de hormonen in je lichaam kun je last krijgen van obstipatie (moeilijke stoelgang). Dit komt ook doordat je darmen tijdens je zwangerschap langzamer werken en je baarmoeder drukt op je darmen. Heb jij moeite met een toiletbezoek, ga dan een beetje achterover leunen zodat je ontlasting makkelijker zijn weg naar buiten vindt en drink voldoende vocht om je ontlasting soepel te houden. Blijf je problemen houden, ga dan even langs je huisarts. Persen kan aambeien veroorzaken en dat is ook geen pretje. Heb je last van aambeien, gebruik dan Curanol.

Tussen de 8e en 12e week van je zwangerschap krijg je de 12-weken echo aangeboden. Deze echo wordt ook wel de termijn echo genoemd. Het is een echo om vast te stellen hoelang je al zwanger bent (de termijn van de zwangerschap). Daarmee wordt ook de uitgerekende datum vastgesteld.

Tip:

Stop met het slikken van foliumzuur. Het heeft geen effect meer om de dagelijkse extra hoeveelheid in te nemen. De basis voor het zenuwstelsel is al gevormd. Je kunt stoppen met het slikken.

Ga naar:
Week 9 / Week 11

Delen