Welke naam geef jij je kind?

Welke naam geef jij je kind?

Ilona Niessen

Kindernamen, ze zijn er in overvloed. Welke naam geef jij je kind? Geef jij je kind één naam of meerdere namen? En wordt je kind naar iemand vernoemd? Veel toekomstige ouders zijn er druk mee bezig. In dit artikel enkele tips en suggesties.

Wanneer kies jij een naam?

Sommige ouders weten al lang voordat ze zwanger zijn hoe hun kindje zal gaan heten. Anderen bedenken pas een naam als ze in verwachting zijn of als zij het geslacht te horen krijgen bij de 20-weken echo. Wanneer kies jij de naam?

Welke naam kies jij?

Geef jij je kind een populaire naam of juist een originele? Of kies je voor een naam die er een beetje tussenin zit? Eentje die niet in de top 10 of top 20 voorkomt, maar ook niet geheel onbekend is. Kies je voor een moderne naam of juist eentje die ook al in jouw kinderjaren werd gegeven? Een hippe of een tijdloze naam? Kies je voor een lange naam of juist een korte / krachtige variant? Geef jij je kind één naam of meerdere namen? En wordt je kind naar iemand vernoemd? Of volg je een familietraditie en kies je bijvoorbeeld voor een naam met een vaste beginletter of naamgrootte?

Zoveel mogelijkheden, wat nu?

Om ideeën te krijgen voor namen die bij jullie passen kunt je verschillende boekjes kopen .Hier staan vaak in alfabetische volgorde alle kindernamen vermeld. Er zijn ook diverse sites om tot een goede kindernaam te komen. Een goede site met alle kindernamen is all-babynames.com.

Tips en suggesties

Let erop dat de naam:

  • past bij de namen van je gezin
  • past bij je achternaam
  • goed uit te spreken is in combinatie met eventuele meerdere namen en achternaam
  • niet rijmt op ziektes en andere onplezierig dingen
  • niet uitlokt tot pesterijen op school als je kindje wat groter is
  • geen voorletters heeft bij meerdere namen die iets betekenen, bijvoorbeeld W.C. of B.H.
  • Het allerbelangrijkste is dat jijzelf een goed gevoel hebt over de naam. Het is een naam voor het leven.

Sem en Julia populairste kindernamen eerste helft 2016

Sem voor een jongen en Julia voor een meisje zijn verkozen tot de populairste kindernamen van de eerste helft 2016. Dat heeft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op 13 juli 2016 bekend gemaakt. Sem stond ook in het eerste kwartaal 2016 aan kop. Julia stond in het eerste kwartaal 2016 nog op een tweede plek en is dus een plaats omhoog geschoven.

De SVB geregistreerd de voornamen voor de kinderbijslag. Zij hebben daarmee zicht op de namen die door ouders zijn gegeven.

Top 20 van het eerste half jaar 2016

Populariteit Naam Populariteit Naam
1. Sem 1. Julia
2. Noah 2. Sophie
3. Daan 3. Anna
4. Milan 4. Tess
5. Max 5. Emma
6. Lucas 6. Sara
7. Liam 7. Zoé
8. Luuk 8. Evi
9. Finn 9. Mila
10. Levi 10. Eva
11. Jesse 11. Lotte
12. Mees 12. Fenna
13. Bram 13. Lisa
14. Adam 14. Lynn
15. Ruben 15. Sarah
16. Thijs 16. Lieke
17. Thomas 17. Fleur
18. Julian 18. Liv
19. Lars 19. Saar
20. Sam 20. Isa

Delen