Zwangerschapstest

Zwangerschapstest

Ilona Niessen

De eerste zwangerschapssymptomen verschillen van vrouw tot vrouw en ook kunnen ze per zwangerschap anders zijn. De vroege tekenen van een zwangerschap komen in meer of mindere mate bij de meeste vrouwen voor. De belangrijkste is het uitblijven van de menstruatie. Andere veel voorkomende symptomen van een zwangerschap zijn:
- Misselijkheid
- Vermoeidheid
- Buikkrampen
- Licht bloedverlies
- Gevoelige borsten
- Donkere tepels
- Hoofdpijn
- Vaker plassen
- Meer eten

Bij de ene vrouw komen alle symptomen voor, de ander heeft bijna nergens last van en is alleen overtijd. En alle hiervoor genoemde symptomen, inclusief het uitblijven van je menstruatie, kan een andere oorzaak hebben dan die van een zwangerschap. De enige manier om echt duidelijk te krijgen of je zwanger bent, is het doen van een zwangerschapstest.

Wanneer een zwangerschapstest doen?

Het beste is om te testen als je één dag of meer overtijd bent. De zwangerschapstest reageert op het HCG-hormoon in je urine. Dat hormoon moet dus eerst voldoende zijn aangemaakt om een betrouwbare uitkomst te geven. Hoe langer je wacht, hoe betrouwbaarder de uitslag. Het kan zeer frustrerend zijn om te moeten wachten totdat je eindelijk de test kan doen.  Er zijn wel testen verkrijgbaar die al vóórdat je overtijd bent kunnen aangeven dat je zwanger bent. Maar de betrouwbaarheid laat te wensen over en bovendien kan er in de eerste week ook veel misgaan. Het is vervelend als je blij wordt gemaakt om niets. Het is dus aan te raden toch maar even geduld te hebben totdat je normaal gesproken menstrueert.

Waar is de zwangerschapstest verkrijgbaar?

De zwangerschapstest is zonder recept van je huisarts verkrijgbaar. Het is onder andere verkrijgbaar bij drogisterij.net.

Delen