Je haar en zwanger

Je haar en zwanger

Ilona Niessen

Je haar veranderd als je zwanger bent. Meestal wordt het voller. Dat komt omdat je haar zich in de rustfase bevindt en het vrijwel niet uitvalt tijdens je zwangerschap. Ook heeft je haar een andere verzorging nodig nu je zwanger bent. Lees in dit artikel alles over je haar en zwanger zijn.

Voller haar tijdens zwangerschap

Tijdens je zwangerschap raakt je haar in de rustfase. Dat betekent dat je haar vrijwel niet uitvalt gedurende de gehele negen maanden dat je zwanger bent. Doordat je haar niet uitvalt én er wel nieuw haar bijkomt, wordt je haar telkens voller. Veel vrouwen zijn hier blij mee, want dit betekent vaak dat je haar beter blijft zitten.

Een zwangerschap is meestal een blijde periode. En dat zien anderen heel duidelijk, want jij zult stralen. Dat stralen komt door je lichaamshouding en -uitdrukking, maar ook door je haar. Sommige vrouwen krijgen zelfs een glans over hun haar als ze zwanger zijn. Dat komt door de vele hormonen in je lijf. De combinatie voller haar en een glans maakt dat jij er betoverend uitziet!

Haaruitval na geboorte

Je vollere bos haar blijft helaas niet zitten. Na de geboorte van je kindje, komt je haar in een fase waarin het versnelt uitvalt. Schrik er dus niet van als na het borstelen veel haren in de borstel zitten, soms zijn het hele plukken. Borstel je haar heel voorzichtig om te voorkomen dat er meer haar uitvalt dan nodig. Het duurt zo’n 3 tot 9 maanden voordat al het haar dat tijdens de zwangerschap bleeft zitten, is uitgevallen. In die tussentijd is er ook weer nieuw haar ontstaan dat in het normale tempo groeit en uitvalt. Het is dus ook niet zo dat het voor een buitenstaander opvalt dat je haar uitvalt. Er blijft voldoende haar over voor een leuk kapsel.

Haar verven tijdens zwangerschap

Het officiële advies van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) luidt dat je beter niet je haar kunt verven als je zwanger bent. Dat komt omdat er in de haarverf schadelijke stoffen kunnen zitten die niet goed zijn voor je kindje. Deze schadelijke stoffen komen voort uit de chemische substanties die veel verfsoorten bevatten.
Als je echt je haar wilt verven tijdens je zwangerschap, kies dan voor een haarverf die is samengesteld op basis van natuurlijke producten. Verf jij je haar zelf, let er dan goed op dat je de verflucht zo min mogelijk inademt. Lees altijd de bijsluiter van het verfproduct voor gebruik. Laat jij je haar verven door de kapper, zeg dan dat je in verwachting bent. De kapper kan de verfsoort kiezen die op natuurlijke basis is samengesteld en het meest geschikt is in deze situatie. Let dus extra op bij haar verven tijdens zwangerschap.

Haar stylen tijdens zwangerschap

Ook bij het stylen van je haar geldt dat je dit beter niet kunt doen met stylingsproducten die schadelijke stoffen kunnen bevatten. Het stylen van je haar met haarmousse en krultang is geen enkel probleem. Ook papillotten en krulspelden kun je gewoon gebruiken. Je haar permanenten of een andere behandeling waarbij producten met chemische stoffen worden gebruikt, kun je beter even uitstellen tot na je zwangerschap. Wil je echt je haar laten permanenten, kies dan voor producten op natuurlijke basis. Zeg tegen de kapper dat je zwanger bent, zodat hij daar rekening mee kan houden. Let dus ook extra op bij haar stylen tijdens zwangerschap.

Dagelijkse haarverzorging tijdens zwangerschap

Verzorg je haar goed nu je zwanger bent en doe er voorzichtig mee. Je haar is dan vaak voller. Onder invloed van hormonen is je hoofdhuid en je haar ook gevoeliger. De dagelijkse haarverzorging tijdens zwangerschap moet je daarom extra zorg geven. Borstel je haar voorzichtig en vermijd grote klitten. Gebruik je producten voor de verzorging of styling van je haar en je twijfelt of hier chemische stoffen in zitten die schadelijk zijn voor je kindje, lees dan de productbeschrijving op de verpakking voor gebruik.

Delen