5 weken zwanger

5 weken zwanger

Ilona Niessen

Overtijd en zwangerschapstest

Lengte: 2 mm   Gewicht: 0 gram

Je baby:

Een rijstkorreltje, daar lijkt je baby nog het meeste op in deze week van de zwangerschap. Ondertussen gebeurt er ontzettend veel. Deze week wordt er een begin gemaakt met de aanleg van het hartje. Een belangrijk moment dus.

In deze week kan de bevruchte eicel zich in tweeën splitsen. Beide eicellen kunnen zich dan afzonderlijk verder ontwikkelen. Je krijgt dan een eeneiige tweeling. Het geslacht is dan hetzelfde, ze lijken sprekend op elkaar en hebben dezelfde erfelijke eigenschappen.

Jij:

Bij een normale menstruatiecyclus zou je aan het begin van deze week ongesteld worden. Aangezien je 5 weken zwanger bent, ben jij deze week voor het eerst overtijd. Grote kans dat je deze week een zwangerschapstest hebt gedaan en de bevestiging hebt gekregen. Je bent zwanger, gefeliciteerd!

De hoeveelheid hCG, het zwangerschapshormoon, in je lichaam wordt telkens groter. Vanaf deze week kun je dus ook last krijgen van de bekende zwangerschapskwaaltjes als misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid. Dat is ook niet zo gek, want je baby is zich volop aan het ontwikkelen.

Tips:

  • Slik foliumzuur. Foliumzuur draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel van je ongeboren kind. Slik je nog geen foliumzuur, begin daar dan snel mee. Dagelijks 1 tablet van 0,5 mg is voldoende. Je kunt foliumzuur blijven innemen tot de 10e week van de zwangerschap
  • Slik Gravitamon. Hiermee zorg je dat je tijdens je zwangerschap voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt die je kindje nodig heeft.
  • Eet geen zachte kazen met het etiket ‘au lait cru’. Deze kazen zijn gemaakt van rauwe melk en kunnen besmet zijn met de listeria bacterie. Deze bacterie is schadelijk voor je ongeboren kindje.
  • Eet geen rauw vlees. Rauw vlees kan besmet zijn met de toxoplasmoseparasiet en ook dit is schadelijk voor je kindje.
  • Wees matig met Vitamine A. Eet daarom niet te veel orgaanvlees, zoals lever en niertjes, want deze zitten boordevol met vitamine A.
  • Een kat in huis? Laat je partner de rest van je zwangerschap de kattenbak verschonen. Want ook hier kan de toxoplasmoseparasiet in voorkomen.

Ga naar:
Week 4 / Week 6

Delen