34 weken zwanger

34 weken zwanger

Ilona Niessen

Je kindje is er bijna klaar voor

Lengte: 42.5 centimeter Gewicht: 2250 gram

Je baby:

Je kindje is er bijna voor! De niertjes werken en de longetjes zijn zo goed als rijp. Alles functioneert. Zelfs de nageltjes bereiken de top van de vingers. Je kindje was van top tot teen bedekt met donshaartjes. Ook deze donshaartjes laten langzaam los.

De losgelaten donshaartjes komen in het vruchtwater terecht en worden door je kindje opgedronken. Dit kan geen kwaad, het is zelfs goed. De haartjes prikkelen de darmen waardoor de ontlasting van je kindje op gang komt.

Met de eerste poepluier van je kindje komen de donshaartjes uit zijn of haar lichaam. Daardoor is de eerste ontlasting, meconium, zwart/groen van kleur. Het is ook plakkerig van het suiker dat in het vruchtwater zit. Vruchtwater is namelijk licht zoet van smaak.

Jij:

Jij bereidt je voor op de komst van je kindje. Dit doe je bewust, maar voor het grootste gedeelte ben je er onbewust mee bezig. Dit kan ertoe leiden dat je andere dingen vergeet. Deze vorm van dementie wordt zwangerschapsdementie genoemd. Je krijgt minder mee van gesprekken omdat je er niet echt met je gedachten bij bent. Of je vergeet de helft van de boodschappen die je wilde gaan kopen. Het goede nieuws is dat je een paar maanden na de bevalling weer je oude geheugen terug hebt.

Tips:

  • Je weet nooit wanneer de bevalling gaat beginnen. Dit kan ook eerder zijn dan de uitgerekende datum. Als de bevalling eenmaal begint en je moet snel naar het ziekenhuis, dan heb je geen tijd meer om een tas te pakken met de benodigde spulletjes. Zet daarom ruim van te voren een tas klaar met alles wat je nodig hebt voor jou, je partner en jullie kindje. Denk hierbij aan toiletspullen en kleding voor je kindje, een deken en mutsje om je kindje warm te houden en kleding voor jou en je partner. Houd rekening met één overnachting. En neem voor je kindje twee maatjes kleding mee, want je weet niet precies hoe groot hij of zij zal zijn. Deze tas wordt vaak de ziekenhuistas of vluchtkoffer genoemd.
  • Zet je Maxi Cosi, groep 0, klaar in de auto. Oefen met de bevestiging. Zonder autostoeltje voor groep 0 krijg jij je kindje niet meer naar huis. Je mag hem of haar niet op schoot vervoeren in de auto. Uit veiligheidsoverwegingen moet je kindje verplicht in het autostoeltje.

Ga naar:
Week 33 / Week 35

Delen