27 weken zwanger

27 weken zwanger

Ilona Niessen

Contact maken

Lengte: 34 cm Gewicht: 800 gram

Je baby:

Jij en je partner kunnen nu ook al echt contact maken met kindje. Als je ontspannen gaat liggen en zachtjes over je buik wrijft, zul je merken dat je kindje naar je hand toekomt. Je kunt dit ervaren als een druk of tinteling onder de huid, maar het kan ook zijn dat je kindje nu probeert tegen je hand te trappen. Maak er maar eens een spelletje van door je hand telkens te verschuiven. Als je kindje eenmaal door heeft dat hij of zij op deze manier contact kan maken, zal je kindje je hand volgen en er telkens naar toe gaan als jij je hand verschuift.

De hartslag van je kindje is al erg duidelijk te horen. Was de hartslag eerst alleen nog via de doptone te horen, nu kan je partner het thuis zelf horen. De beste plek is ongeveer tien centimeter onder de navel. Lukt het niet direct? Zet een lege wc-rol op je buik onder de navel en breng deze naar je oor. Verschuif het totdat je de hartslag hoort. Door de wc-rol wordt het geluid beter afgeschermd en kan je partner het geluid beter opvangen.

De groeispurt van je kindje is voorbij. Het aantal centimeters dat je kindje per week groeit neemt af. In de periode tot aan de bevalling zal vooral het gewicht van je kindje toenemen.

Jij:

Jij kunt last krijgen van spataderen. Spataderen zijn gezwollen aderen die vaak blauw of paars kleuren. Spataderen bevinden zich meestal achterop of aan de binnenkant van de benen.

Ook kan couperose ontstaan. Couperose zijn gesprongen adertjes in je gezicht. Hier is niet veel aan te doen. Probeer extreme temperatuurwisselingen zoveel mogelijk te vermijden.

Door de hormonen kunnen je nagels sneller groeien. Dat betekent ook dat ze sneller kunnen afbreken dan anders. Masseer je nagels met een nagelcrème en lak je nagels met een verstevigende nagellak.

Tip:

Je baby kan nu nog goed bewegen, is nog net in één beeld te vangen én is zo ontwikkeld dat je je kindje kunt herkennen. Dit is het perfecte moment voor een pret-echo in 3D of 4D.

Ga naar:
Week 26 / Week 28

Delen