39 weken zwanger

39 weken zwanger

Ilona Niessen

Eerste tekenen van de bevalling of nog niet?

Lengte: 48 centimeter Gewicht 3300 gram

Je baby:

Het huidje van je kindje was eerst doorzichtig en daarna roze. Nu wordt het huidje van je kindje een beetje wittig. Dat komt door de dikkere laag vet. Ook als je een kindje met een donkere tint verwacht, is het huidje van je kindje direct na de geboorte nog wittig. Het pigment is nog niet ontwikkeld, dat komt vanzelf goed.

Jij:

Jij bent klaar van de bevalling. De bevalling kan zich op verschillende manieren aankondigen:

  • Regelmatig samentrekken van je buik
  • Breken van de vliezen
  • Het verliezen van een slijmprop

Om je kindje zit een vruchtzak waar nog een liter vruchtwater in zit. Dit vruchtwater wordt om de twee uur ververst en beschermt je kindje. Als je vliezen breken is je kindje niet meer beschermd tegen infecties. Binnen 24 uur na het breken van de vliezen moeten de weeën goed op gang zijn gekomen. Is dat niet zo, dan moet je naar het ziekenhuis voor de verdere begeleiding rond de bevalling. Het risico op infecties wordt namelijk groter waardoor thuisbevallen niet meer mag.

Tip:

Zorg dat je voldoende koffie en thee in huis hebt voor het eerste kraambezoek. Als je al weet of jullie een jongen of een meisje verwachten, kun je ook al beschuit en muisjes in huis halen. Weet je het geslacht nog niet? Zorg dan dat het eerste bezoek beschuit en muisjes meeneemt. Dan hoef je niet de deur uit voor boodschappen.

Ga naar:
Week 38 / Week 40

Delen