32 weken zwanger

32 weken zwanger

Ilona Niessen

Al haartjes of niet?

Lengte: 40 centimeter Gewicht: 1800 gram

Je baby:

Je kindje kan nu al een bos met haar op zijn of haar hoofdje hebben. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Als je kindje met veel hoofdhaar wordt geboren, is dit geen garantie voor een volle bos in latere jaren. Na de geboorte valt het eerste hoofdhaar nog af. Daarna groeien de blijvende haartjes. Het zou daarom ook kunnen dat je kindje met een wat donkerder haartje wordt geboren en uiteindelijk toch blond wordt.

Deze week komt er in de luchtzakken van de longen van je kindje een vetachtige vochtige stof vrij. Dit zorgt ervoor dat de longblaasjes open blijven. Hierdoor klappen de longen niet in als je kindje begint te ademen na de geboorte.

Jij:

Je hebt vanaf nu zeker iedere 2 weken een controle bij je verloskundige of gynaecoloog.

Waarschijnlijk weet jij al waar je wilt bevallen en is dit al besproken met je verloskundige of gynaecoloog. Jullie kunnen het ook al in een geboorteplan hebben vastgelegd. Is dit nog niet gebeurd, doe dit alsnog. Het kan ook zijn dat je twijfelt over de juiste keuze. Bespreek dit dan ook.

In Nederland ben je vrij in de keuze waar je wilt bevallen, thuis, in een geboortecentrum of in een ziekenhuis. Tenzij er sprake is van een medische indicatie of andere bijzondere omstandigheden dan moet je in het ziekenhuis bevallen.

Jij kunt navelstrengbloed doneren als je in het ziekenhuis bevalt. In navelstrengbloed zitten bloedvormende stamcellen. Deze stamcellen worden onder andere gebruikt bij de behandeling van kanker. Als je navelstrengbloed wilt doneren, bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog. Het zal dan ook in de geboorteplan worden opgenomen.

Tip:

Ook al wil je graag thuis bevallen, het kan toch zo lopen dat je uiteindelijk in het ziekenhuis bevalt. Veel ziekenhuizen organiseren een informatiebijeenkomst op de kraamafdeling. Zo krijg je een indruk. Maak een afspraak en ga hier kijken, ook als je graag thuis wilt bevallen. Het schept rust op het moment dat tijdens de bevalling blijkt dat je toch naar het ziekenhuis moet.

Ga naar:
Week 31 / Week 33

Delen