Pigmentvlekken en zwanger

Pigmentvlekken en zwanger

Ilona Niessen

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van pigmentvlekken. Deze pigmentvlekken zijn niet gevaarlijk. Ze gaan helaas pas weg ná je zwangerschap. Wat is de oorzaak van deze pigmentvlekken en wat kun je doen om ze te voorkomen?

Ontstaan pigmentvlekken tijdens zwangerschap

Onder invloed van zwangerschapshormonen, met name het hormoon progesteron, verandert de structuur van je huid. Ook de hoeveelheid pigment in je huid kan veranderen, waardoor pigmentvlekken of zwangerschapsvlekken verschijnen. Als deze pigmentvlekken in het gezicht voorkomen, spreek je van een zwangerschapsmasker. Je kunt de pigmentvlekken echter ook op andere plekken tegenkomen, zoals pigment in de hals, pigmentvlekken in de oksel, op de benen of de buik.

Pigmentvlekken tijdens zwangerschap niet schadelijk

Pigmentvlekken ontstaan tijdens je zwangerschap zijn niet schadelijk. Als je ze eenmaal hebt, betekent dit wel dat ze niet verdwijnen voor de geboorte van je kindje. Maar troost je met de gedachte dat de vlekken ná je zwangerschap meestal vanzelf wegtrekken. Dit kan even duren, geen paniek als je in je kraambed nog vlekken hebt.

Kleur pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn vaak lichtbruine vlekken. Het lijken net grote moedervlekken. Als je een donkere huid hebt, is de kans op pigmentvlekken iets groter dan bij vrouwen met een lichtere huid. Op een zeer donkere huid zijn de vlekken lichter van kleur dan de huid zelf. Ook hier zijn ze vaak lichtbruin van kleur.

Zwangerschapsvlekken gezicht

Tijdens je zwangerschap is je gezicht het meest vatbaar voor pigmentvlekken. In het gezicht vallen pigmentvlekken ook het meeste op. Pigmentvlekken in het gezicht wordt een zwangerschapsmasker genoemd. Het gezicht is het meest vatbaar voor pigmentvlekken door de zon in combinatie met zwangerschapshormonen. De zonnebank geeft hetzelfde effect. Bescherm daarom je gezicht als je in de zon bent tijdens je zwangerschap.

Tips om pigmentvlekken te voorkomen

De vorming van pigment tijdens je zwangerschap is moeilijk te voorkomen omdat dit wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Door zonneschijn en de zonnebank is het risico op het krijgen van pigmentvlekken groter. Daarom is het belangrijk je goed te beschermen tegen de zon.

  • Gebruik zonnebrandcrème op een zonnige dag
  • Blijf in de schaduw
  • Gebruik een hoed en een zonnebril om de zonnestralen uit je gezicht / je ogen te houden
  • Ga niet onder de zonnebank nu je zwanger bent

Al pigmentvlekken in gezicht?

Zijn er bij jou al pigmentvlekken in gezicht ontstaan, dan kun je deze vlekken camoufleren met make-up. Gebruik hiervoor een speciaal type cosmetica, dat geschikt is voor gebruik op moedervlekken. Of gebruik een speciale pigmentcrème die je tijdens de zwangerschap kunt gebruiken. Bleken van de vlekken moet je beslist niet doen. Dit is zinloos omdat zwangerschapshormonen de grootste boosdoener zijn. Bovendien loop je het risico je huid blijvend te beschadigen.
Zeker als jij al pigmentvlekken hebt, is het belangrijk met je gezicht uit de zon te blijven. Zo voorkom je dat de vlekken groter en donkerder worden. De verkleuringen kunnen namelijk erger worden onder invloed van zonlicht.

Foliumzuur

Er bestaat, in de medische wereld, het vermoeden dat het ontstaan van pigmentvlekken tijdens de zwangerschap samenhangt met een gebrek aan foliumzuur. Zorgt dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt. Lees hier meer over foliumzuur.

Delen