Misselijkheid tijdens je zwangerschap

Misselijkheid tijdens je zwangerschap

Ilona Niessen

Misselijkheid tijdens zwangerschap. Het is het meest voorkomende zwangerschapskwaaltje. Bovendien is dit vaak het eerste teken van de zwangerschap. Waarom zijn zoveel zwangere vrouwen misselijk en wat kan je doen om het te verminderen?

Oorzaak misselijkheid tijdens zwangerschap

Misselijkheid wordt veroorzaakt door de hoeveelheid hCG in je lichaam. Dit is nog niet wetenschappelijk onderzocht en bewezen. Men gaat hiervan uit doordat de mate van misselijkheid overeenkomt met de hoeveelheid hCG in je lichaam. Het hCG hormoon heeft namelijk invloed op de spijsvertering. Vooral in de eerste drie tot vier maanden van je zwangerschap zijn de concentraties hCG in je bloed hoog. Dus juist dan kun je flink last hebben van misselijkheid.

Verschillen

De ene vrouw is alleen misselijk bij het opstaan, een ander heeft er last van bij elke maaltijd en weer een ander moet continue overgeven. Ook de duur van de misselijkheid is niet bij iedereen gelijk. De ene heeft dit alleen de eerste maanden van de zwangerschap , een ander heeft er na de 20e zwangerschapsweek nog steeds last van en bij weer anderen duurt het de hele zwangerschap. Over het algemeen wordt de misselijkheid vanaf de 12e week van je zwangerschap minder heftig. Dit komt omdat vanaf dat moment de hoeveelheid hCG in je lichaam afneemt.

Tips om misselijkheid tijdens zwangerschap te verhelpen

Er bestaat geen gouden tip die de misselijkheid doet verdwijnen. Wel kun je proberen de misselijkheid te verminderen. Er zijn diverse tips. Iedere zwangerschap is anders en niet alle tips zullen bij jou werken. Probeer ze uit en kijk of er iets bij zit waardoor bij jou je misselijkheid afneemt.

  • Heb jij last van ochtendmisselijkheid? Blijf dan rustig liggen en neem voordat je opstaat een beschuitje of een cracker. Drink er ook wat bij, een beetje thee of water.
  • Rustig opstaan van je bed door eerst even rechtop te zitten voordat je opstaat, kan ook helpen.
  • Verspreid je maaltijden over de dag. Dus telkens kleine beetjes zodat je maag niet leeg is.
  • Drink voldoende
  • Eet licht verteerbaar eten, zoals rijst, groenten, fruit en bouillon.
  • Eet geen sterk gekruid eten.
  • Slik Gravitamon
  • Zorg dat je voldoende beweging hebt, ook al heb je hier weinig energie voor.
  • Soms helpt het om op harde zoetigheid te zuigen, zoals een zuurstok.

Extreem misselijk

Misselijkheid hoort er nu eenmaal bij tijdens je zwangerschap. Daar is niets aan te doen. Ben jij extreem misselijk en houd je geen voedsel meer binnen, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kan dan medicijnen voorschrijven om de misselijk te verminderen of een behandeling starten. Je lichaam heeft wel voedingsstoffen nodig, zeker nu er een kindje in je buik groeit.

Delen