Carpaal tunnelsyndroom tijdens zwangerschap

Carpaal tunnelsyndroom tijdens zwangerschap

Ilona Niessen

Heb je last van je hand, handpalm of vingers? Doet het pijn, heb je weinig kracht of een tintelend gevoed? Dan heb je misschien het carpaal tunnelsyndroom zwangerschap. Lees in dit artikel wat het is en je eraan kunt doen.

Wat is het carpaal tunnelsyndroom?

Het carpaal tunnelsyndroom (CTS) is een aandoening waarbij de nervus medianus, een zenuw in de hand, bekneld raakt ter hoogte van de pols in de carpale tunnel. De carpale tunnel wordt gevormd door de middenhandsbotjes en de dwarse polsband (ligamentum carpi transversum). Door de carpale tunnel lopen, naast de nervus medianus, ook pezen, waardoor ook last aan de pezen kan ontstaan.

Symptomen carpaal tunnelsyndroom tijdens zwangerschap

Het carpaal tunnelsyndroom zwangerschap kun je herkennen aan verschillende symptomen:

  • Prikkelend gevoel in de handpalm en vingers;
  • Pijnlijk gevoel in de handpalm en vingers;
  • Krachtvermindering in de hand;
  • Gezwollen gevoel in de handpalm;
  • Uitstralende pijn naar onderarm, elleboog, bovenarm en/of schouder;
  • Geen gevoel in vingertoppen;
  • Verkramping van de hand.

Carpaal tunnelsyndroom tijdens zwangerschap

Heb je het carpaal syndroom zwangerschap? Dan komt dit meestal doordat je te veel vocht vasthoudt. Soms ontstaan klachten alleen na veel werken met je handen, anderen hebben er constant last van. Veel vrouwen hebben juist 's nachts last van carpaal tunnelsyndroom zwangerschap.

Carpaal tunnelsyndroom en zwanger, wat nu?

Zwanger en carpaal tunnelsyndroom betekent in ieder geval dat je kindje er geen hinder van heeft. Voor jou kan het echter voor veel problemen en pijn zorgen.

Carpaal tunnelsyndroom en zwanger betekent vaak ook dat de klachten na de zwangerschap vanzelf verdwijnen. Immers, na de bevalling houdt je geen vocht meer vast. Een polsbrace of spalk kan ervoor zorgen dat je klachten minder worden. Vooral 's nachts geeft een polsbrace of spalk verlichting. De polsbrace kan je, zonder recept, gewoon in de sportzaak of op internet bestellen. Ook kan het helpen om voor het slapen een warm bad of warme douche te nemen.

In ernstige situaties kan de huisarts je een plaatselijke injectie geven in de pols met een ontstekingsremmend medicijn. Daar kan ook een verdovend middel aan worden toegevoegd. Je kunt ook een doorverwijzing naar een ziekenhuis krijgen. Een operatie wordt zelden uitgevoerd bij carpaal tunnelsyndroom en zwanger omdat de klachten vaak na de zwangerschap vanzelf verminderen en zelfs verdwijnen.

Delen