Ow nee toch, Nesteldrang!

Ow nee toch, Nesteldrang!

Ilona Niessen

Is jouw stofzuiger niet meer veilig? Maakt je stofdoek overuren? Heb jij alle babykleertjes al vijf keer gewassen en opgevouwen? En blijf je alles nalopen om te controleren of het schoon en opgeruimd is? Je hebt last van nesteldrang! Een heel normaal verschijnsel tijdens je zwangerschap. Wat is nesteldrang en waarom ben je zo bezig met opruimen en schoonmaken?

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang is een opruim- en schoonmaakwoede die veel vrouwen in de tweede helft van de zwangerschap ervaren. Dit opruim- en schoonmaakgevoel zit er door de natuur ingebakken. Je ‘nest’ moet schoon en helemaal klaar zijn voor als de baby komt. Dan kun je zonder zorgen bevallen en daarna in een schoon huis je kindje verzorgen. Dit uit zich in een letterlijke opruimdrang. Zelfs daar waar je pasgeboren kindje niet eens zal komen, wordt er driftig gepoetst zolang je hier de energie voor kunt vinden.

Nesteldrang kan zich voordoen op verschillende gebieden. De opruim- en schoonmaakwoede is het meest bekend. Kijk er niet raar van op als je tien keer de wieg verplaatst en continue de kleertjes in de commode opvouwt en anders neerlegt. Dit hoort er ook allemaal bij. Je vindt het fijn om alle rommel op te bergen. Koop een aantal opbergboxen en leef je uit! En klusjes die al heel lang blijven liggen, fotoboeken maken, de tuin opknappen of de kamer anders inrichten wil jij nu ineens graag doen. Niet iedereen ervaart de nesteldrang overigens zo heftig. Sommigen hebben er helemaal geen last van. En ook per zwangerschap kan de nesteldrang verschillend zijn. Bij een tweede zwangerschap kan de opruim- en schoonmaakwoede ineens de kop opsteken of juist niet.

Zet je partner aan het werk

Nesteldrang geeft je een goede mogelijkheid om juist nu klusjes op te knappen, op te ruimen en schoon te maken. Als je kindje eenmaal is geboren, heb je hier waarschijnlijk even geen tijd meer voor. Maar ga niet te ver. Zet je partner aan het werk als klussen te zwaar voor je zijn. Daarnaast is het verstandig aan het volgende te denken:

  • Luister goed naar je lichaam. Ben jij te moe om op te ruimen of schoon te maken? Of krijg je last van je onderrug? Doe een stapje terug en vraag of je partner het even kan doen. Het is niet de bedoeling dat je je lichaam overbelast.
  • Pas op welke schoonmaakmiddelen je gebruikt. Schoonmaakmiddelen kunnen slecht zijn voor jou en je ongeboren kindje. Kijk van te voren of de middelen die je gebruikt wel kunnen en koop zo nodig iets anders. Gebruik altijd handschoenen bij het schoonmaken.
  • Pas op voor ongelukken. Ga niet met je dikke buik op het keukentrapje staan. Voorkom huis-, tuin- en keukenongelukjes. Vraag je partner je even te helpen als je er moeilijk bij kunt met je dikke buik.
  • Pas op met verf. Wil je de boel verven? In de meeste verfsoorten zitten giftige stoffen waar je beter niet mee in aanraking kan komen. Gebruik een verf op waterbasis en vermijd de verfsoorten gemaakt op terpentinebasis.

Delen