Wereld Borstvoeding Week 2016

Wereld Borstvoeding Week 2016

Ilona Niessen

De Wereld Borstvoeding Week (WBW) is de week die in het teken staat van de borstvoeding, wereldwijd. Dit jaar is de week van 1 tot en met 7 augustus. De WBW is in het leven geroepen door WABA, World Alliance for Breastfeeding Action. De WABA zet zich in voor een wereldwijde bescherming, promotie en ondersteuning van borstvoeding.

A key to sustainable development

Het thema van de WBW 2016 is A key to sustainable development, een sleutel tot duurzame ontwikkeling. Het laat ons zien dat borstvoering een belangrijk element is voor welzijn, waardering, respect en de zorg voor elkaar in het leven.

Elk jaar wordt de Wereld Borstvoeding Week geïntroduceerd met een speciaal ontwikkeld logo. Dit jaar toont het logo een drie-eenheid van twee volwassenen en een kind die het belang van steun versterken. De vorm en verhoudingen van de volwassenen in de afbeelding zijn elkaar gelijk. Op deze manier symboliseert de afbeelding gelijkheid en rechtvaardiging en een gezamenlijke koestering. Het kind en de volwassenen staan centraal.

Hoe lang? Verschillende adviezen

Als je ervoor hebt gekozen borstvoering te geven aan je kindje, dan rijst op een gegeven moment de vraag hoe lang je hiermee doorgaat. Er zijn diverse voordelen van het geven van borstvoeding boven het geven van kunstvoeding. Tegelijkertijd kost het geven van borstvoeding veel energie van de moeder. En op het moment dat het zwangerschapsverlof is beëindigd, moet je het geven van borstvoeding en het kolven als je niet bij je kindje bent, maar zien te combineren met je werk. Dat is een hele klus.

De World Health Organisation (WHO) adviseert om de eerste zes maanden volledige borstvoeding te geven. Dit houdt in dat je kindje niets anders binnenkrijgt dan de moedermelk. En vervolgens luidt het advies om tot de tweede verjaardag van je kindje borstvoeding te geven in combinatie met ander eten en drinken. Na de tweede verjaardag kan de borstvoeding worden voortgezet als moeder en kind dit nog willen.

Dit advies is wereldwijd. Wij Nederlanders zijn niet continue bij ons kindje. Veel moeders werken of hebben andere bezigheden zonder dat je kindje er ook bij is. Dat betekent dat moeders dan moeten kolven om borstvoeding ‘af te tappen’. In veel welvarende landen is borstvoeding geven tot de tweede verjaardag dan ook niet haalbaar.

In de Verenigde Staten is het advies van de borstvoedingsduur één jaar. Waarbij de eerste zes maanden volledige borstvoeding wordt gegeven en daarna zes maanden in combinatie met ander eten en drinken. Want ook bij de Amerikanen paste twee jaar niet in de cultuur en gewoonte. In Nederland geeft het voedingscentrum nog een korter advies. De ideale duur is volgens hen zes maanden. En in dit advies wordt niet ingegaan op een periode van volledig borstvoeding en een periode waarin moedermelk wordt gegeven in combinatie met andere voedingen.

Kijk vooral naar jezelf en je kindje. Gaat het niet meer, kost het teveel energie of wil je kindje de borst niet meer, dan is het tijd te stoppen. De kunstvoeding dat in Nederland te koop is, vormt een prima alternatief.

Delen