Zwanger met PCOS
Ilona Niessen
5 tot 15 procent van de vrouwen heeft PCOS, een hormonale afwijking waarbij de eisprong uitblijft. Wat is PCOS en kun je met deze afwijking nog zwanger worden?
Wat is PCOS
Het Polycysteus Ovarium Syndroom, oftewel PCOS is een afwijking in je natuurlijke hormoonbalans waarbij de eisprong uitblijft. Heb je PCOS? Dan rijpen je eicellen niet of moeizaam en blijven ze in de eierstokken achter waar ze cysten vormen. Cysten zijn met vocht gevulde blaasjes. PCOS kent verschillende symptomen. Heb je een kinderwens? Dan heeft PCOS helaas ook gevolgen voor je vruchtbaarheid. Want juist de eisprong is nodig om zwanger te raken.
Verminderde vruchtbaarheid door PCOS
Met de diagnose PCOS is het veel lastiger om zwanger te worden. Immers, je eisprong blijft uit waardoor je verminderd vruchtbaar bent en de kans op een zwangerschap kleiner is. Dat betekent niet dat je helemaal niet zwanger kunt worden. Er zijn een aantal behandelingen die je eisprong stimuleren en de kans op een zwangerschap vergroten. Een kort overzicht:
1. Beperk overgewicht
PCOS staat in nauw verband met overgewicht. Net als diabetes type II of een beginnende resistentie op insuline.
Eet daarom zoveel als mogelijk suikerbewust en gezond. Op deze manier maakt je lichaam zo min mogelijk insuline aan en reageert je lichaam beter op de insuline die wel aanwezig is. Met overgewicht val je door een suikerbewuste en gezonde leefstijl automatisch af. Lastig? Zeker niet! In mijn boek Eenvoudig Suikerbewust en Gezond! laat ik zien dat het heel eenvoudig is om een gezonde leefstijl in je gezin te introduceren én dat het ook goed vol te houden is. In mijn boek staan daarnaast 25 basisrecepten om zelf eenvoudig gezonde gerechten te bereiden. Neem eens een kijkje op mijn website eenvoudigwuikerbewust.nl
2. Gebruik clomifeencitraat om de eisprong op te wekken
Op advies van je arts of gynaecoloog kun je clomifeencitraat krijgen. Dit medicijn wekt de eisprong op waardoor de kans op een zwangerschap toeneemt.
Door het gebruik van clomifeencitraat is de kans op een meerling iets groter en krijg je vaker last van stemmingswisselingen tijdens zwangerschap.
3. Gebruik gonadotrofine injecties
Als je geen baat hebt bij het gebruik van clomifeencitraat, kan je arts of gynaecoloog adviseren te starten met hormoon-injecties. In deze injecties zitten de volgende hormonen: follikelstimulerend hormoon (FSH), luteïniserend hormoon (LH) en humaan choriongonadotrofine (hCG). Deze injecties dien je zelf toe. Je arts houdt gedurende de behandeling je cyclus nauwlettend in de gaten doormiddel van echoscopische onderzoek. Ook bij deze behandeling is de kans op een meerling groter.
4. Gebruik metformine
Krijg je met de behandeling geen eisprong, dan kan je arts of gymnasium ook adviseren metformine te gebruiken. Op dat moment kan er geen oorzaak worden gevonden van de vruchtbaarheidsproblemen. Metformine verbetert de functie van circulerend insuline, brengt de waarden van androgenen omlaag en zorgt dat vaker een eisprong plaatsvindt.
5. Ovarian drilling
Hebben deze behandelingen nog niet het gewenste effect, dan kunnen er gaatjes in de eierstokken worden gebrand. Dit wordt ook wel 'ovarian drilling’ genoemd. Hierdoor verandert de aanmaak van hormonen in je eierstokken, waardoor een eisprong kan ontstaan. Deze ingreep vindt plaats doormiddel van een kijkoperatie.
6. IVF
Als geen van deze behandelingen resultaat hebben, kan tot slot worden gekeken naar IVF. Hierbij vindt de bevruchting buiten je lichaam plaats. Je eicel wordt met de zaadcel van je partner bij elkaar gebracht in een laboratorium. De bevruchte eicel wordt daarna bij je ingebracht in de hoop dat er uit deze bevruchte eicel een zwangerschap ontstaat.