Foliumzuur slikken

Foliumzuur slikken

Ilona Niessen

Vrouwen die zwanger willen worden, wordt geadviseerd foliumzuur te slikken. Foliumzuur draagt bij aan de vroege ontwikkeling van je ongeboren kindje. Wat is foliumzuur? Waarom is het zo belangrijk en wanneer moet je het slikken?

Wat is foliumzuur

Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11,, folaat of citrovorumfactor komt van nature voor in groente, vlees en zuivel. Het is vooral aanwezig in groene groenten en volkoren producten. Het is een vitamine uit de B-groep. Door gevarieerd te eten krijgt iedereen in principe voldoende binnen. Het draagt bij aan de groei en goede werking van het lichaam en de vorming van witte en rode bloedcellen. Voor je ongeboren kindje is de dagelijkse inname van foliumzuur uit gewone voedingsmiddelen niet genoeg. Je zult extra foliumzuur moeten slikken.

Invloed foliumzuur zwangerschap

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van je ongeboren kind. Het draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel. Het verkleint daarmee de kans op geboorteafwijkingen als een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip. In de eerste dagen na de bevruchting wordt een begin gemaakt aan de aanleg van het zenuwstelsel. Dan is extra foliumzuur voor je kindje al nodig.

Wanneer foliumzuur slikken

In de eerste dagen na de bevruchting heeft jouw lichaam al extra foliumzuur nodig voor je kindje. Dan weet jij nog helemaal niet dat je zwanger bent. De eerste symptomen van een zwangerschap merk je meestal vanaf twee tot vier weken. Om ervoor te zorgen dat jij na de bevruchting al voldoende foliumzuur in je lichaam hebt, is het belangrijk foliumzuur te slikken zodra je stopt met anticonceptie. Dagelijks 1 tablet van 0,5 mg is voldoende.

Ook als een zwangerschap even op zich laat wachten, kun je dagelijks 1 tablet blijven slikken op de lange termijn. Dit heeft geen gevolgen voor de gezondheid van jou en je kindje.

Sommige wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat het ongeveer vier weken duurt voordat je lichaam voldoende foliumzuur heeft opgebouwd voor een zwangerschap. Het kan dan ook zeker geen kwaad om al vier weken voordat je zwanger probeert te worden, te beginnen met het slikken van foliumzuur.

Foliumzuur tijdens zwangerschap

Ben jij zwanger? Blijf dan 1 maal daags een tablet innemen tot de tiende week van je zwangerschap. Dit is tien weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het innemen van de tabletten heeft hierna geen zin meer, maar het is ook niet erg als je langer doorslikt.

Ben je al zwanger en nog niet begonnen met foliumzuur? Dan kun je er alsnog mee beginnen. Blijf ook nu foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent.

Foliumzuur zonder recept

Het is ook zonder recept van je huisarts verkrijgbaar. Het is onder andere hier verkrijgbaar.
Slik dagelijks 1 tablet van 0,5 mg
In multi-vitamines voor zwangere vrouwen, bijvoorbeeld Gravitamon, zit ook voldoende foliumzuur.

Soms andere hoeveelheid nodig

Heb jij eerder een kindje gekregen met een geboorteafwijkingen als een open ruggetje, open gehemelte of een hazenlip, dan kun jij het advies krijgen meer foliumzuur in te nemen dan de standaard 0,5 mg per dag. Dit geldt ook als je medicijnen slikt of extra vitamine B12 slikt op recept. Neem daarover contact op met je huisarts of gynaecoloog.

Delen